skip to Main Content

E-bokens historia

Den första elektroniska boken ”The Declaration of Independence” gjordes tillgänglig 1971 som e-bok #1 i Project Gutenberg som förstås fortfarande kan hämtas och läsas.

Michael S. Hart grundade Gutenberg-projektet som collegestudent. Han bestämde sig för att digitalisera äldre texter, vars upphovsrätt gått ut, och att lagra elektroniska böcker på enklaste sätt. Han ville att e-böckerna skulle bli tillgängliga för alla att kunna läsa med olika hårdvaror och mjukvaror. Vid denna tid var inte datorernas kapacitet att lagra information så utvecklad, därför fick man välja kortare texter.

Senare, vid slutet av 1990-talet, fanns det nästan lika många e-boksformat som e-böcker. Varje företag i den digitala förlagsbranschen skapade ett eget format för sina egna läsarprogram, och för de egna läsplattorna, t.ex. Glassbook Reader eller Rocket eBook och så kallade Personal Digital Assistants (PDA) som Palm Pilot, släpptes 1996. Det fanns ett behov av ett gemensamt format för e-böcker. 1999 kom en första version av formatet Open eBook (OEB), baserat på XML (eXtensible Markup Language). År 2005 ersattes OEB-formatet med EPUB-formatet, som nu är en global standard för e-böcker.

Den moderna eran inleds

År 2006 samlades många av utvecklarna i USA för att ta fram en modern e-boksläsare, resultatet blev Sony Reader. Sony Reader var lika stor som en bok och hade en innovativ pappersliknande skärm som kallades E Ink. Det skapade en bekväm och bärbar läsupplevelse.

Ett annat viktigt drag var att Sony kopplade sin läsplatta till en online e-bokshop som förenklade tillgången till e-böcker – även att köpa och läsa e-böcker var fortfarande en tekniskt utmaning.

Amazon Kindle

Sony hade rätt idé, men det som tände marknaden kom ett år senare när Amazon lanserade sin Kindle läsplatta. Amazons samarbete med förläggare inleddes med en stor katalog av populära titlar. Och, viktigast av allt, de paketerade allt tillsammans på ett sätt som fungerade lätt för vanliga konsumenter. Fram till dess att Kindle kom till, krävdes teknisk skicklighet och tålamod att köpa och läsa e-böcker. Amazon hade en annan trumfkort : de satte ett högsta pris på 9,99 Dollar för de flesta av sina e-böcker.

E-boksförsäjlningen tog fart

Före lanseringen av Kindle, stod e-böcker för mindre än 1% av amerikanska bokmarknaden men ökade dramatisk efter lanseringen. Inom fem år hade e-böcker nått 20% av den totala amerikanska bokmarknaden med ungefär hälften av försäljningen av populära nya releaser kom som e-boksupplagor och en tredjedel av den amerikanska vuxna befolkningen ägde en läsplatta.

Internationell tillväxt

Tillväxten i flera internationella marknader har ökat efter Amazons amerikanska lansering och som drivs av Amazon och konkurrenter, såsom Apple och Google. Amazon är fortfarande ledande aktör i världen med cirka två tredjedelar av den globala e-boksmarknaden. Tack vare nya globala nätverk, som Amazon, Apple och Google, kan potentiella kunder nås över hela världen.

Back To Top