skip to Main Content

EPUB vs PDF, 5 skäl till varför du ska välja EPUB för e-böcker

EPUB eller PDF, vilket format passar bäst för e-böcker? Låt oss ta en titt på vad dessa format är och varför vi tycker att du ska välja EPUB, häng med!

Vad är PDF

PDF (Portable Dokument Format) lanserades 1991 av Adobes grundare, dr John Warnock. En revolutionerande metod att gå från papper till digitala format. Målet var att digitala dokument skulle kunna visas, skickas och skrivas ut på ett tillförlitligt sätt, oavsett program, maskinvara eller operativsystem. PDF-formatet är numera en öppen standard som regleras av ISO (International Organization for Standardization).

PDF är i grunden papper i elektronisk form. Det är statiskt och oföränderligt. Det är verkan anpassningsbart eller flexibelt men det är enkelt att använda, skapa, distribuera och dela. Kanske är det därför det fortfarande är det mest använda elektroniska dokumentformatet i världen.

Men precis som allt gammalt som ger plats åt något nytt, har PDF gett plats för något mycket mer intressant, EPUB!

Vad är EPUB

EPUB (Electronic Publication) är ett öppet format och lanserades 2007 av IDPF (International Digital Publishing Forum) som standardformat för e-böcker. EPUB-standarden har 2017 tagits över av W3C (World Wide Web Consortium) och fortsatt utveckling sker i den organisationen.

Till skillnad från PDF är EPUB anpassningsbar och flexibel men inte lika lätt att skapa och dela. En EPUB-fil kan produceras i både flödande layout och fast layout. I en flödande layout flödar innehållet om och anpassar sig efter skärmens storlek. I en fast layout låses innehållet till en viss position på sidan och kan därmed inte flöda om. I dagsläge finns två versioner av EPUB-formatet, EPUB2 och EPUB3.

EPUB vs PDF, låt oss ta en titt på de 5 viktigaste fördelarna med EPUB-formatet:

1. EPUB är läsvänligt på alla skärmstorlekar

EPUB är utformat med tanke på läsvänligheten på alla enheter och skärmstorlekar. I en EPUB-bok flödas innehållet om och anpassar sig efter skärmens storlek. Dessutom är det möjligt att själv göra läsbarhetsinställningar i e-boksläsare, som t.ex. ändra textstorlek, välja teckensnitt, bakgrundsfärg m.m.

Ett PDF-dokument har bestämd radlängd och kan inte enkelt flödas om. Med andra ord anpassar sig innehållet inte till olika skärmstorlekar. Som ett resultat är det svårt att läsa några PDF:er på små skärmar, Behöver du förstora texten gör du det genom att zooma, vilket ganska snart leder till att man får skrolla sidled för varenda rad. Det är inte en bra läsupplevelse.

2. EPUB kan innehålla interaktivt och dynamiskt innehåll

EPUB3 är baserad på HTML5, CSS3 och Javascript och precis som i moderna webbplatser är det möjligt att bädda in interaktivt och dynamiskt innehåll såsom video, animationer, avancerade applikationer, media overlay, ljud synkronisering m.m.

Visserligen är det möjligt att bädda in video och ljud i en PDF men för att kunna se och höra dessa krävs oftast ett tredjepartsprogram.

3. EPUB är standard för e-bokshandlare och distributörer

Alla större e-bokshandlare och distributörer som Apple, Amazon, Nook, Kobo, AdLibris, Bokon, Storytel, BookBeat etc. accepterar EPUB-filer som standard för e-böcker. Om du har endast PDF-filer måste du först konvertera dem till EPUB eller något acceptabelt filformat.

4. EPUB erbjuder mer säkerhetsmöjligheter

En EPUB-fil är som en zip-fil och har en mer komplex fil-struktur som gör det svårare att kopiera och sprida illegalt. Dessutom kan EPUB-filer skyddas med digital vattenmärkning eller DRM, vilket innebär att användarna inte kan dela e-böckerna utan tillstånd.

Trots att det är möjligt att låsa PDF-filer med lösenord är inte detta särskilt effektivt sätt att skydda filerna från illegal spridning. Det finns programvaror som återställer eller tar bort lösenordet. I själva verket är PDF det vanligaste filformatet som sprids illegalt på internet.

5. EPUB har stöd för flera e-boksläsare

EPUB är utformat med tanke på e-boksläsarna (programvaror och appar) och därför är de mer lämpade för läsning av e-böcker. Du kan öppna och läsa en EPUB-fil på en dator, smartphone, surfplatta och valfri e-boksläsare.

PDF-filer kan läsas på nästan alla enheter, men inte på alla e-boksläsare. De är inte utformade för det. De är utformade för stora skärmar som en stationär dator eller en bärbar dator.

Back To Top