skip to Main Content

Ordlista för digital publicering

Denna ordlista innehåller de mest populära termer som används för att beskriva digital publicering. Det är tänkt att vara enkelt och tydligt så att alla läsare och inte bara tekniskt kunniga kan ha nytta av det.

Om du vill att vi ska lägga till, ändra eller uppdatera något, vänligen kontakta oss eller kommentera via formuläret nedan.

Adobe Digital Editions är ett gratisprogram för PC och Mac-datorer där du kan läsa och hantera EPUB-filer, antingen oskyddade eller med Adobe DRM.

Adobe Digital Publishing Suite (DPS) är en publiceringsplattform för att producera och publicera mobila applikationer för iPad, iPhone och Android enheter.

Android är ett operativsystem utvecklats av Google för Android-telefoner och surfplattor, inklusive Kindle Fire, Nook Color och Kobo.

App är en förkortning för applikation. Appar används allmänt för att hänvisa till lätta applikationer anpassade för mobila enheter, exempelvis surfplattor eller smarta telefoner.

App Store är en digital distributionskanal för iOS applikationer, utvecklas och underhålls av Apple. Tjänsten gör det möjligt för användarna att surfa och ladda ner appar som utvecklas för iOS enheter. Apparna kan laddas ner direkt till en iPad, iPhone eller på en dator via iTunes.

ASO (App Store Optimering) är processen för att förbättra synligheten för en mobil app (t.ex. en iPhone, iPad eller Android app) i en App Store (såsom Apple App Store och Google Play). Precis som sökmotoroptimering (SEO) är för webbplatser, App Store Optimering (ASO) är för mobila applikationer. Specifikt inkluderar App Store Optimering (ASO), processen för att rankas högre i en App Store sökresultat och topplistor och slutligen få en topp ranking.

AZARDI är en ePub3 läsare som utvecklats av Infogrid Pacific. Programmet finns i stationär, online och mobil version. Den stationära versionen är gratis.

Barnes & Noble är ett Fortune 500-företag, den största detalj bokhandlare i USA, och en ledande återförsäljare av böcker, digitala medier och kurslitteratur i landet. Företaget driver 658 butiker i alla 50 delstater i USA utöver 714 universitet bokhandel som servar över 5 miljoner studenter och mer än 250.000 lärare över hela landet. Barnes & Noble driver även BN.com.

Bok-app är oftast en barnbok eller faktabok, utvecklats som en mobil app för iPad, iPhone eller Android enheter och kan laddas ner från App Store eller Google Play.

Calibre är en fri och öppen källkod programvara som kan köras på PC och Mac-datorer, tillåter användare att hantera e-bokssamlingar samt att skapa, redigera och läsa e-böcker.

CSS (Cascading Style Sheets), på svenska stilmall är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt.

DAISY (Digital Accessible Information System) är en teknisk standard för digitala talböcker och taltidningar. DAISY är avsedd att vara ett komplett talsystem för tryckta böcker och är särskilt utformad för att användas av personer med ”läsnedsättning”, inklusive blindhet, nedsatt syn och dyslexi.

DRM (Digital Rights Management) är en samlingsbeteckning för ett flertal olika tekniker och programvaror som har till mål att från utgivarens perspektiv kontrollera spridning och användning av digitalt filer såsom e-böcker, film, musik och liknande.

Digital vattenmärkning eller digital vattenstämpling är processen för inbäddning av information (oftast köparens) i en digital fil. Om filen kopieras eller sprids olagligt kan den spåras med hjälp av vattenmärkningen.

E-bok (ebok, elektronisk bok eller digital bok) är en text- och bildbaserad publicering i digital form som kan läsas på läsplattor, surfplattor, smarta telefoner och datorer. En e-bok kan ha så kallat “flödande layout” som innehållet anpassar sig efter klientens skärmupplösning och andra egenskaper. Innehåller kan också vara “låst” (fixed-layout) och då är layouten möjlig att kontrolleras i högre grad.

E-boksformat är en typ av filformat som en e-bok kan distribueras och läsas i. Det finns massor av e-boksformat, de vanligaste är: EPUB, MOBI och KF8.

Enterprise iOS ger resurser för att utveckla och distribuera egna, interna iOS appar till anställda.

EPUB är en förkortning för electronic publication, alternativt skrivet som ePub, EPUB, Epub, eller epub, är en fri och öppen standard för e-böcker som utvecklas och underhålls av International Digital Publishing Forum (IDPF). Formatet har filändelsen .epub.

E-reader/e-läsare/läsplatta (Elektronisk läsare) är en digital enhet som utformats speciellt för att läsa e-böcker. Den mest populära e-läsare/läsplatta är Amazon Kindle.

Flödande e-boksformat gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att e-böcker i flödande format är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor.

Fast e-boksformat passar bäst för böcker där layouten är mer komplex eller där det finns ett behov av fast placerade innehåll, t.ex barnböcker och kokböcker. Fixed-layout stöder inbäddade typsnitt, ljud, video och andra typer av interaktivt innehåll.

Google Play (tidigare: Android Market) är en onlinebutik utvecklad av Google för enheter som använder operativsystemet Android, till exempel smartphones och surfplattor. Google Play finns förinstallerat på de flesta Android enheter vilket ger användaren möjligheter att ladda ner olika applikationer skapade av Google eller tredjepartsutvecklare. Det kan även användas till att söka och ladda ner böcker, musik, filmer.

HTML5 är den nya standarden för webbprogrammering som inför en hel del nya funktioner samtidigt som den bibehåller tidigare kompatibilitet.

Apple Books är en mobil app för iPad och iPhone för att läsa och köpa e-böcker från Apple Bookstore.

iBooks Author är ett gratis program för att producera e-böcker förstärkt med interaktiva element såsom ljud och video.

Apple Bookstore är en onlinebutik för Apples e-böcker. Den kan nås antingen från iBooks eller iTunes.

iOS är ett operativsystem från Apple för användning i Apples mobila enheter: iPhone, iPad och iPod touch men även till Apple TV.

iPad är den mest populära surfplattan i världen, som produceras av Apple. Det finns många tillgängliga e-läsning applikationer för iPad, inklusive iBook, Kindle, Nook och Kobo.

iTunes är en onlinebutik för Mac och PC-datorer som ger tillgång till musik, böcker, podcasts och filmer som erbjuds av Apple.

KF8 (Kindle format 8) är ett nytt e-boksformat från Amazon, som ersätter mobi. Det gör det möjligt att utveckla mycket mer komplexa och interaktiva e-böcker.

Kindle är en läsplatta från Amazon. Kindle lanserades 2007 och blev snabbt en synonym för en läsplatta.

Kindle Fire är en surfplatta från Amazon. Kindle Fire lanserades den 28 september 2011 med en 7-tums färg multi-touch-skärm och kör en anpassad version av Googles Android-operativsystem som heter Fire OS. Med en Kindle Fire får användarna tillgång till Amazon Appstore, strömmande filmer, TV-program och Kindle e-böcker.

Ljudbok är samlingsnamnet på inlästa böcker, tillgängliga i format såsom CD, Mp3-filer och strömmat via internet till dator och mobiltelefon. Ljudböcker i digitalt format kan även finnas på förpreparerade minneskort. I vissa fall är bokens författare som själv läser in boken, men ofta är en skådespelare eller någon annan professionell som läser in boken.

En ljudbok är till skillnad från talbok en kommersiell produkt som säljs av bokhandeln och på internet. Ett urval ljudböcker finns även tillgängliga på svenska bibliotek på samma villkor som tryckta böcker, samt i strömmat format via bibliotekens webbplatser, en så kallad e-ljudbok.

Mag+ är en publiceringsplattform för att producera och publicera mobila applikationer för iPad, iPhone och Android enheter.

Metadata betyder rent språkligt “data om data” eller “information om data”. Normalt används metadata för att beskriva innehållet och/eller strukturen för en viss datasamling ur något perspektiv, t.ex information om en bok eller e-bok.

Mobipocket är en typ av e-boksformat, som kan läsas på Amazon Kindle läsplattor. Filändelsen är .mobi.

Multi-innehållsapp (Multi-issue app) levereras i två delar. App delen, som innehåller appens information (metadata) och ikon, levereras till App Store eller Google Play. Innehållet levereras via en hosting service (Adobe eller Mag+). När appen har hämtats från App Store, visas en så kallade visningsbibliotek med möjlighet att ladda ner eller köpa flera nummer av en publikation.

NIMAS (National Instructional Materials Accessibility Standard) är en teknisk standard som används av utgivarna att producera källfiler i XML som kan användas för att utveckla flera specialiserade format (såsom punktskrift, DAISY talböcker eller HTML) för personer med läsnedsättning, en talbok bör göra det möjligt för att lyssna samt enkelt navigera genom innehållet. Alla typer av dokument först omvandlas till XML filer som sedan används i tillverkningen av talböcker.

Nook är en e-läsare/läsplatta som utvecklats av amerikanska bokhandeln Barnes & Noble, baserad på Android-plattformen

OCR (Optical Character Recognition) är skanningsteknik som med hjälp av bildanalys förvandlar digitala bilder av tryckt text till redigeringsbara bokstäver och siffror. Detta teknik används bl.a för digitalisering av tryckta böcker till e-böcker.

OPF (Open Packning Format) är den primära behållare för en ePub som innehåller metadata och ryggrad. Det är obligatoriskt och det kan bara finnas en OPF. Filen måste namnges .opf i ePub paketet.

Pekskärm (engelska: touchscreen) är en bildskärm som styrs med t.ex ett finger eller en special penna avsedd för pekskärmar. Bildskärmen kan känna var skärmen blir berörd antingen genom att vara resistiv, tryckkänslig, eller kapacitiv. Pekskärmar används mest för smarta telefoner, surfplattor, läsplattor, kameror och andra digitala apparater.

Singel-innehållsapp (Single-issue app) är en app där appens innehåll, information (metadata) och ikon bäddas in i en enda fil som levereras till en marknadsplats som Apples App Store eller Google Play. Eftersom innehållet är inbäddade i appen, kräver single appar ingen hosting service. En single app passar bäst för böcker, kataloger, broschyrer, guider, portfolios och presentationer.

Unicode är en industristandard som låter datorer hantera text skriven i världens alla skriftsystem. Unicode är utvecklad tillsammans med den internationella standarden Universal Character Set och publicerad på internet och i bokform. Unicode består av en repertoar med mer än 100 000 skrivtecken. Ett av de viktigare målen är att alla tecken i världens alla skriftsystem ska finnas med: bokstäver, siffror, skiljetecken, matematiska symboler, och så vidare.

Validering (engelska: validation) är när man officiellt godkänner att en fil eller dokument är korrekt tillverkat och uppfyller de krav som ställs enligt standarden. Till exempel om en ePub-fil ska betraktas som en giltig e-bok, måste den uppfylla de standarder som definieras för ePub enligt International Digital Publishing Forum (IDPF). Detta innebär att det måste innehålla vissa filer och information och inte innehålla några fel  eller skadlig kod.

XML (Extensible Markup Language) är ett standardiserat språk för att bygga upp olika typer av dokument samt att strukturera informationen med en tydlig märkning. Med märkning menas att man i texten lägger in förklarande markörer, precis som man gör när man skapar webbsidor.

Back To Top