skip to Main Content

Så här kan du öppna och läsa e-böcker

En av de vanligaste frågorna vi får handlar om hur man kan öppna och läsa en e-bok. EPUB är det vanligaste formatet för e-böcker och kan hanteras av dom flesta enheter (datorer, surfplattor, läsplattor och smarta telefoner), program och appar.

Det enda som krävs är att installera en programvara/app som stödjer EPUB-formatet. Det finns en rad olika program och appar som du kan välja mellan. De flesta av dessa programvaror/appar är gratis att installera eller är de redan inbyggda på din dator, surfplatta eller smart telefon.

Nedan hittar du de program och appar som vi rekommenderar:

Mac:

Apple Böcker (inbyggd)
Adobe Digital Edition

Windows:

Adobe Digital Edition

iPhone & iPad:

Apple Böcker (inbyggd)
Bluefire Reader
Marvin Classic ebook reader
Google Play böcker
iReader
Amazon Kindle

Android:

Google Play Böcker (inbyggd)
Bluefire Reader
Aldiko
Amazon Kindle

Kopieringsskyddade e-böcker

De svenska e-boksbutikerna Adlibris, Bokon och Dito säljer till största del e-böcker utan kopieringsskydd eller DRM, som det också kallas. Dessa e-böcker är i stället märkta med en vattenstämpel. Vattenmärkningen talar om vem som har köpt en bok om den hamnar på villovägar och börjar spridas olovligen. Det betyder att de flesta böcker du köper kan flyttas fritt mellan dina enheter, program och appar..

Böcker köpta från Amazon och Apple är ofta kopieringsskyddade med egna DRM och kan bara läsas på deras enheter, program och appar.

Öppna en kopieringsskyddad Adobe DRM e-bok

Vissa utgivare och även svenska bibliotek väljer att kopieringsskydda sina e-böcker med Adobe DRM för att minimera risken för illegal spridning. För att du ska kunna öppna och läsa dessa e-böcker följ dessa steg:

  • Registrera ett konto på Adobes hemsida.
  • Ladda ned Adobe Digital Editions för Mac/PC eller Aldiko till både Android- och Apple-enheter.
  • Logga in med ditt Adobe-konto i appen.

När du öppnar e-boken i appen kopplas den till ditt personliga konto och innehållet laddas ned till din enhet. Du kan öppna boken på andra enheter med din Adobe-inloggning.

Back To Top