skip to Main Content

Vad är skillnaden mellan EPUB och MOBI?

Antalet läsare av e-böcker ökar i takt med att fler titlar ges ut i digitalt format. Förläggarna har flera alternativ att välja mellan när det gäller populära e-boksformat. Det kan kännas förvirrande i början att förstå skillnaden mellan dessa olika format. Vi ska nu förklara skillnaden mellan EPUB och MOBI på ett enkelt sätt.

EPUB

EPUB formatet är förmodligen det vanligaste av alla e-boksformat och har ett brett stöd för alla plattformar. De flesta enheter, program och appar stödjer EPUB-filer. EPUB-formatet är en öppen standard, vilket betyder att det är gratis och allmänt tillgängligt även om det finns särskilda regler för dess användning. EPUB standard upprätthålls av det internationella Digital Publishing Forum (IDPF) som är en global ett standardiseringsorgan.

En EPUB-fil kan produceras som EPUB2 och EPUB3.  Läs mer om skillnaden mellan EPUB2 och EPUB3. EPUB-filer kan innehålla text, bilder, illustrationer, tabeller och även multimedia och interaktivt innehåll och kan produceras i flödande eller fast format. Läs mer om skillnaden mellan flödande och fast e-boksformat.

MOBI

Mobi eller Mobipocket format är en annan öppen standard för e-böcker som köptes av Amazon och är också plattformsoberoende. E-böcker i det här formatet kan ha .prc eller .mobi filändelse.

MOBI format kan innehålla komplext innehåll, bland annat avancerad navigering, indexering och en hög grad av komprimering. Exempelvis kan läsaren lägga till sina egna sidor, frihandsritningar, anteckningar, höjdpunkter, bokmärken, rättelser och anteckningar om enheterna stöder det. Det kan också innefatta ett lexikon. MOBI format lämpar sig för mindre skärmar eftersom bildstorleken har en begränsning av 64K. Bildstorleken och bildformat (GIF) sätter format på kant med större visningsenheter som tabletter.

Back To Top