skip to Main Content
Skillnaden Mellan EPUB Och MOBI Format

Skillnaden mellan EPUB och MOBI format

Så sent som för några år sedan, var e-böcker någonting för en speciell grupp av läsare då e-böcker ännu inte nått till en bredare läsarkretar. Project Gutenberg var kanske det första storskaliga försöket att digitalisera böcker i elektroniskt format (e-böcker).

Idag är läget annorlunda. Fler som väljer att läsa e-böcker och titlar som ges ut som e-böcker ökar ständigt. Både författare och förläggare har flera alternativ att välja mellan när det gäller populära e-boksformat. Det kan kännas förvirrande i början att förstå skillnaden mellan de olika e-boksfomaten. Vi ska nu förklara skillnaden mellan EPUB och MOBI på ett enkelt sätt.

EPUB

EPUB-formatet är förmodligen det vanligaste av alla format och har ett brett stöd för alla plattformar. De flesta e-boksläsare, såsom Apples iBooks, Google böcker, Adobe Digital Editions och Aldiko, stödjer EPUB filer. Amazon Kindle gör hittills inte det, men det kan komma att förändras mycket snabbt. EPUB formatet är en öppen standard vilket betyder att det är gratis och allmänt tillgängligt även om det finns särskilda regler för dess användning. EPUB standard upprätthålls av det internationella Digital Publishing Forum (IDPF) som är en global handel och ett standardiseringsorgan.

EPUB kan produceras som Standard eller flödande (reflowable) eller Fixed layout.

Standard eller flödande format är det vanligaste e-boksformatet för e-böcker och erbjuder de Bredaste distributionsmöjligheterna. Standard formatet kan läsas på de flesta läsplattor, surfplattor, smartphones, datorer och appar. Flödande layouten gör att innehållet anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och teckensnitt som används. och även fast layout. Det är till utseendet mycket likt HTML renderade sidor med bilder.

Fixed layout används för böcker där layouten är mer komplex eller där det finns ett behov av fast placerade innehåll, t.ex barnbilderböcker och kokböcker. Fixed layout kan läsas på de flesta surfplattor, smarta telefoner och appar. Fixed layout stöder inbäddade typsnitt, ljud, video och andra typer av interaktivt innehåll.

MOBI

Mobi eller Mobipocket format är en annan öppen standard för e-böcker som köptes av Amazon och är också plattformsoberoende. E-böcker i det här formatet kan ha .prc eller .mobi filändelse.

MOBI format kan innehålla komplext innehåll, bland annat avancerad navigering, indexering och en hög grad av komprimering. Exempelvis kan läsaren lägga till sina egna sidor, frihandsritningar, anteckningar, höjdpunkter, bokmärken, rättelser och anteckningar om enheterna stöder det. Det kan också innefatta ett lexikon. MOBI format lämpar sig för mindre skärmar eftersom bildstorleken har en begränsning av 64K. Bildstorleken och bildformat (GIF) sätter format på kant med större visningsenheter som tabletter.

MOBI kan också produceras som Standard eller flödande (reflowable) eller Fixed layout.

Slutsats

Flera format kan förvirra oss. Men det är bra att alternativ finns, så att vi kan konvertera PDF till EPUB eller MOBI efter behov. Vi hoppas att denna grundläggande guide har bidragit till att ge dig förståelse för alla populära e-boksformat där ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top