skip to Main Content

Vad är skillnaden mellan EPUB och Amazon MOBI?

Så sent som för några år sedan, var e-böcker någonting för en speciell grupp av läsare då e-böcker ännu inte nått till en bredare läsarkretar. Project Gutenberg var kanske det första storskaliga försöket att digitalisera böcker i elektroniskt format (e-böcker).

Idag är läget annorlunda. Fler som väljer att läsa e-böcker och titlar som ges ut som e-böcker ökar ständigt. Både författare och förläggare har flera alternativ att välja mellan när det gäller populära e-boksformat. Det kan kännas förvirrande i början att förstå skillnaden mellan de olika formaten. Vi ska nu förklara skillnaden mellan EPUB och MOBI på ett enkelt sätt.

EPUB

EPUB formatet är förmodligen det vanligaste av alla format och har ett brett stöd för alla plattformar. De flesta enheter, program och appar stödjer EPUB filer. EPUB formatet är en öppen standard vilket betyder att det är gratis och allmänt tillgängligt även om det finns särskilda regler för dess användning. EPUB standard upprätthålls av det internationella Digital Publishing Forum (IDPF) som är en global ett standardiseringsorgan.

Amazon MOBI

Mobi eller Mobipocket format är en annan öppen standard för e-böcker som köptes av Amazon och är också plattformsoberoende. E-böcker i det här formatet kan ha .prc eller .mobi filändelse.

MOBI format kan innehålla komplext innehåll, bland annat avancerad navigering, indexering och en hög grad av komprimering. Exempelvis kan läsaren lägga till sina egna sidor, frihandsritningar, anteckningar, höjdpunkter, bokmärken, rättelser och anteckningar om enheterna stöder det. Det kan också innefatta ett lexikon. MOBI format lämpar sig för mindre skärmar eftersom bildstorleken har en begränsning av 64K. Bildstorleken och bildformat (GIF) sätter format på kant med större visningsenheter som tabletter.

Slutsats

Flera format kan förvirra oss. Men det är bra att alternativ finns, så att vi kan konvertera PDF till EPUB eller MOBI efter behov. Vi hoppas att denna grundläggande guide har bidragit till att ge dig förståelse för alla populära e-boksformat där ute.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top