skip to Main Content

Vad är skillnaden mellan EPUB2 och EPUB3?

EPUB är förkortningen för elektronisk publicering och utsågs till den officiella standarden för e-böcker av International Digital Publishing Forum (IDPF) i September 2007.

EPUB2

EPUB2 är den första versionen för EPUB standarden. Detta format har länge varit standard för e-publicering men har begränsade formaterings möjligheter och avancerade funktionaliteter.

EPUB2 är baserad på HTML och CSS och kan innehålla text, bilder, illustrationer och tabeller. En EPUB2 format kan endast produceras i flödande e-boksformat.

EPUB3

2011 introducerade IDPF det nya formatet EPUB3. Detta var tänkt att bli standardformatet för e-böcker betydligt snabbare, men det är nu som många program och appar hunnit i kapp med stödet för alla de nya funktionerna och som sakta börjar ersätta EPUB2.

Avancerade funktioner med EPUB3

Med EPUB3 kommer alla avancerade funktioner till hands som vi känner till från moderna webbplatser. Detta beror på att EPUB3 är byggd delvis på konventionella öppna Internet standarder som HTML5 och Javascript.

En EPUB3 publikation kan allmänt betraktas mer som en mini webbplats som kan användas utan internetuppkoppling och därmed öppnar vägen för en ny generation av kreativa publicering och distributionsformer.

De nya möjligheter och fördelarna är tydligast för innehåll, interaktivitet, distribution och presentation. Här listar vi några nya funktioner i en EPUB3 som tidigare var svårt att implementera i EPUB2:

Interaktivitet
Genom att använda HTML5 och Javascript kan lätt läggas till interaktion i en e-bok. I själva verket blir det möjligt att lägga till applikationer i en e-bok, från en enkel kalkylator till komplexa spel. Dessutom är det möjligt att tillägga dynamiskt innehåll från andra källor.

Multimedia
EPUB2-standarden gjorde det möjligt att inkludera text, bilder och illustrationer i e-böcker. Med EPUB3 kan ljud, video, animationer och interaktiva objekt inkluderas.

Media overlays
Förutom att bädda in ett ljudspår kan en hel uppläsning av boken bäddas in, som automatiskt kan spela på varje sida. Vill man gå ett steg längre kan man få varje stycke, mening eller ord att markeras i takt med att de läses upp.

Synkronisering
Genom att tillsätta synkroniserat ljud och video, kan innovativa multimedia dokument realiseras. EPUB3 ger också möjlighet att synkronisera ljud och text: det talade ordet kan sedan märkas med en färg eller ram.

Användbarhet
EPUB3 lämpar sig för personer med läshandikapp. Flexibiliteten att läsa på ett sätt som passar läsaren gör läsningen attraktivt för personer med läshandikapp. De kan läsa till sina förmågor och önskemål. Till exempel, med en punktdisplay, text-till-tal, en mer lättläst skärm eller en lättläst teckensnitt.

Läsbarhet
En EPUB3 publikation är lätt att läsa med en läsplatta, mobil eller dator både online (i en webbläsare) eller offline (e-boksläsare). För detta finns redan olika enheter och gratis program.

Fixed (fast) layout
EPUB2 har alltid ett omflödande format där mängden text anpassar sig till skärmformatet, och du som läser kan ställa om textstorleken. Med EPUB3 finns möjligheten att sätta ett fast format där texten inte kan ställas om. Därmed finns fler möjlighet till avancerade layouter i böckerna. Denna fasta layout kan likväl vara responsiv mellan skärmstorlekar.

Scalable Vector Graphics (SVG)
EPUB3 stöder SVG bilder. Fördelen med SVG bilder är att det kan förstoras obegränsad utan att förlora kvaliten.

MathML
EPUB3 har stöd för märkspråket MathML, med vilket man kan bädda in avancerade matematiska uttryck i en e-bok, utan att behöva lägga in dessa som bilder. Med detta kan boken lätt uppdateras utan att behöva rita om bilderna.

Stöd för anpassade teckensnitt
I en EPUB3 publikation är möjligt att lägga till speciella teckensnitt så för utgivaren har mer frihet iatt välja valfria teckensnitt.

Fler språk
Nog för att en EPUB2 går att publicera på flera språk, men man är begränsad till en riktning – från vänster till höger. Med EPUB3 kan i stort sett alla världens språk digitaliseras, såväl persiska, arabiska och hebreiska som öppnar boken ”bakifrån” och läser från höger till vänster, som japanska och kinesiska skriftspråk som ska läsas lodrätt istället för vågrätt.

This Post Has 0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top